De moderne gloeilamp

moderne gloeilamp

In vergelijking met andere lichtbronnen was de moderne gloeilamp goedkoper en helderder. Terwijl de oude gloeilamp het niet erg lang volhield, kon de nieuwe lamp jaren en zelfs een eeuw meegaan. De nieuwe lampen waren ook veel energiezuiniger. Ze konden veel licht creëren met slechts één lamp en verbruikten 28 procent minder energie in vergelijking met hun voorgangers.

Er zijn verschillende soorten gloeilampen, maar de meeste gloeilampen gebruiken een gloeidraad. Een gloeidraad is een dunne draad die een wolfraamatoom bevat. Wolfraam is een metaal met een hoge smelttemperatuur. Om elektriciteit te produceren, botsen de wolfraamatomen met atomen van inerte gassen. De atomen in het filament worden vervolgens gekoeld via een proces dat thermische cycli wordt genoemd. Het proces is zo traag dat het milliseconden duurt voordat het filament is afgekoeld.

De eerste moderne gloeilamp is uitgevonden door Thomas Edison. Hij wilde een werkbaar elektrisch lichtsysteem maken en hij testte duizenden verschillende gloeidraden voordat hij de juiste vond. Zijn eerste succesvolle test vond plaats in oktober 1879. Hij liet de lamp twee dagen branden en het duurde 40 uur. Toen hij hem weer aansloot, scheen hij een paar uur lang op 60 watt.

Na de succesvolle test van Edison bouwde hij de eerste elektrische lamp. Hij was in staat om een ​​opgerolde draad van wolfraam te gebruiken om de warmte-energie te produceren die nodig is om de lamp te laten branden. De opgerolde draad werd vervolgens verzegeld in een zuurstofvrije kamer. Toen de lamp werd aangezet, hechtten de wolfraamatomen zich weer aan elkaar en vormden een gloeidraad.

Er zijn andere soorten lampen, zoals halogeenlampen, die helder wit licht produceren. Halogeenlampen kunnen worden gebruikt voor buitenverlichting of voor straatlantaarns. Ze zijn iets duurder dan gloeilampen en ze branden iets langer. Halogeenlampen zijn echter veel energiezuiniger. Ze kunnen dimbaar zijn en stralen een witter licht uit dan traditionele gloeilampen. Ze zijn ook veiliger.

De moderne gloeilamp kan in verschillende vormen worden gemaakt en ze kunnen worden gevormd om in traditionele armaturen te passen. Ze zijn ook verkrijgbaar in kleuren die bij je interieur passen. Een bolvormige lamp is perfect voor een hanglamp, terwijl een kaarsvormige lamp het goed doet in een traditionele kroonluchter. Er zijn ook meer geavanceerde lampen, zoals de Compact Fluorescent Lightbulb (CFL) en de Light Emitting Diode (LED) lamp. Dit zijn ook populaire gloeilampen en ze gebruiken een andere onderliggende technologie.

Er zijn ook lampen die inerte gassen gebruiken in plaats van wolfraam om de warmte-energie te produceren. Deze lampen zijn veel dunner, waardoor ze in veel armaturen passen. Ze zijn ook veel energiezuiniger en produceren ongeveer 45 lumen per watt, wat drie keer zo efficiënt is als de oude gloeilampen. Ze gaan ook jarenlang mee en worden ondersteund door levenslange garanties.

De gloeilamp is in de loop der jaren ook verschillende keren verplaatst. De eerste 75 jaar is hij aangesloten op het 110 volt stadsstroomsysteem. Het is in 1903 verplaatst naar de hoofdbrandweerkazerne en heeft een renovatie van het gebouw in 1937 overleefd.