Wie zal de commissie van 6 januari voorzitten?

voorzitter commissie 6 jan

Ondanks de politieke verdeeldheid in het land, is er geen onenigheid over de reikwijdte van de commissie van het Huis die onderzoek doet naar de aanval op het Capitool op 6 januari 2021 waarbij zes mensen om het leven kwamen en meer dan een dozijn politieagenten gewond raakten.

De commissie heeft meer dan 1.000 getuigen gehoord en omvangrijk bewijsmateriaal verzameld, waaronder gespreksgegevens van gsm-bedrijven en e-mails en sms-berichten van het Witte Huis die vrijwillig werden verstrekt. Het panel zal naar verwachting begin december een uitgebreid eindrapport uitbrengen waarin de bevindingen worden beschreven.

Hoe is het panel begonnen?

De zeven Democraten en twee Republikeinen die de commissie van 6 januari vormen, werden benoemd door House Speaker Nancy Pelosi, D-Calif., en House Minority Leader Kevin McCarthy, R-Calif., Maar trokken hun keuzes in nadat ze van het publiek hadden gehoord. Elk heeft een unieke reeks ervaringen die hen zullen helpen het geweld op 6 januari te onderzoeken, volgens mensen die bekend zijn met hun achtergronden.

Thompson, een 74-jarige democraat uit Mississippi, heeft een kwart eeuw op Capitol Hill doorgebracht en leidt het House Homeland Security Committee. Hij heeft een diepe achtergrond in nationale veiligheid, maar zijn leven is gevormd door het kleine Amerika.

Hij groeide op in een stadje in Mississippi met een zwembad en park voor alleen blanken, waar hij als kind vaak heen ging. Naast zijn werk in het Huis, is hij lid van de Blue Dog Coalition, een groep centristische democraten waaronder Virginia’s Eleanor Holmes Norton en Louie Gohmert, die beiden vorig jaar hun district blauw hebben gemaakt.

Als voorzitter heeft Thompson aangedrongen op een uitgebreid onderzoek naar de gebeurtenissen die hebben geleid tot de aanslag van 6 januari. Hij zei dat hij wilde dat het eindrapport van de commissie een record voor de geschiedenis zou zijn en ervoor zou zorgen dat een dergelijke aanval nooit meer zal gebeuren.

Tijdens een persconferentie op dinsdag kondigde Thompson aan dat de commissie strafrechtelijke doorverwijzingen zal maken naar het ministerie van Justitie in haar poging om het anderhalf jaar durende onderzoek af te ronden en tegen het einde van het jaar een eindrapport te publiceren. . Hij zei dat de verwijzingen zich zullen richten op misdaden die betrekking hebben op opstand, belemmering van een officiële procedure en samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen.

Onder de potentiële doelwitten van de verwijzingen zullen voormalig president Trump, verschillende leden van zijn regering en verschillende GOP-wetgevers zijn die hebben geweigerd mee te werken aan de dagvaardingen van het panel. Hij noemde ook mogelijke verwijzingen naar de Federal Election Commission voor mogelijke schendingen van de campagnefinanciering en zei dat hij werkt aan een manier om met getuigen om te gaan die weigeren gehoor te geven aan dagvaardingen.

Een van de meest overtuigende getuigenissen was een videomontage van meer dan 10 minuten die aangrijpende scènes uit het Capitool liet zien tijdens de rellen en de pogingen van de maffia om het Congres te dwingen de resultaten van de verkiezingen van november vorig jaar te bevestigen. Het werd gespeeld aan het begin van elke sessie van de openbare hoorzittingen van de commissie.

De video is ontworpen om een levendig beeld te geven van de chaos die zich ontvouwde op die frisse dag in januari toen honderden aanhangers van president Donald Trump het Capitool omsingelden en aanvielen, veel wetgevers in de galerij van het Huis gevangen hielden en meer dan een dozijn politieagenten van het Capitool verwondden. De montage zal naar verwachting de rest van dit jaar en de komende maanden op alle openbare vergaderingen van de commissie worden afgespeeld.