10 fotografietips om u te laten zien hoe u goede stillevenfoto’s maakt

Zelfs in de begindagen van de fotografie was stillevenfotografie een van de meest populaire vanwege de statische aard van het onderwerp. Als we het hebben over professionele stillevenfotografie, zijn er vaak veel voordelen aan het gebruik van stillevens die vaak over het hoofd worden gezien. Vandaag gaan we je enkele basisregels vertellen over stillevenfotografie.

Ermee beginnen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heb je geen fotostudio of locatie nodig om stillevens te gaan fotograferen. U kunt helpen door simpelweg de ruimte in uw huis, raamverlichting en eenvoudige achtergronden te gebruiken.

Bij het fotograferen van stillevens is er veel minder detail nodig om een ​​kader te creëren dan bij het werken met landschappen of het fotograferen van modellen. Als je klaar bent om te fotograferen en na te denken over toekomstige fotografie, heb je meer controle over waar je onderwerpen worden geplaatst.

Object selectie

De foto die je maakt is helemaal aan jou. Als je rondkijkt, zul je veel interessante en fascinerende dingen vinden die het proberen waard zijn. Volg geen stereotypen en schiet niet alleen bloemen en fruit, er zijn nog veel meer onderwerpen mogelijk. Zelfs bij de meest standaard typen is out-of-the-box denken welkom.

Besteed aandacht aan je omgeving en probeer stillevens en onderwerpen te vinden in je dagelijkse bezigheden. Bekijk dit of dat onderliggende onderwerp vanuit een andere hoek en vanuit een ander perspectief. Probeer tijdens het fotograferen reflecterende oppervlakken zoals glas en metaal te vermijden, die het licht kunnen vervormen en het frame kunnen beschadigen.

Licht

Als je geen studioverlichting kunt kopen, zijn er eenvoudige apparaten beschikbaar. Onthoud dat je volledige controle hebt over de opname, dus als je een ruimte wilt vinden die het natuurlijke licht van jaloezieën of gordijnen volledig elimineert, kun je onbewerkte beelden maken met kunstlicht dat je zelf instelt. Als dat geen optie is, gebruik dan natuurlijk licht om opvallende foto’s te maken.

Het gebruik van standaardlampen kan zeer efficiënt zijn als u weet hoe u ze moet gebruiken. Zorg ervoor dat je objecten vanuit verschillende hoeken probeert te verlichten, de optie om directe verlichting te gebruiken is niet altijd succesvol, soms gewoon saai. Als je ramen heldere en mooie lichtbronnen hebben, probeer er dan foto’s mee te maken. Reflectoren zijn soms nodig, vooral bij het fotograferen bij natuurlijk licht. Als je geen reflector hebt, kun je er ook zelf een maken, bijvoorbeeld van folie en karton.

Statieven en opnamehoeken

Afhankelijk van de verlichting moet u mogelijk een statief gebruiken. Stillevenfotografie is goed voor het gebruik van een statief, waarmee je de scène kunt observeren. Bovendien helpt het om lange sluitertijden te gebruiken en toch geweldige foto’s te maken.

Probeer er een statief van te maken om je positie te beperken. Verander de hoek en het perspectief, herschik de camera niet lui, of configureer de camera niet opnieuw en monteer hem op een nieuwe manier op een statief. Anders krijg je hele series van hetzelfde type, of zelfs saaie frames met weinig framewisseling.

Bepaal de keuze van de achtergrond

Een mooie en geslaagde achtergrond is het halve werk om een ​​stilleven. Het is het beste om te fotograferen met een eenvoudige, sierlijke achtergrond om het onderwerp van het stilleven niet te verstoren. Een monochrome muur met een eenvoudig patroon of een groot vel wit of gekleurd papier, of helemaal geen patroon, zijn geweldig als achtergrond.

Denk aan het contrast tussen de achtergrond en het onderwerp. Als je niet tegen een eenvoudige achtergrond wilt fotograferen, bedenk dan welke tinten er harmonieus bij je kader passen en een aanvulling vormen op het beeld van een stilleven. Voor kleine objecten heb je niet per se een achtergrond nodig, maar eerder een oppervlak waarop je het object kunt plaatsen. Hier ziet een zwart fluwelen achtergrond er goed uit, of gewoon een zwart oppervlak dat licht goed absorbeert.

Stilleven compositie

De compositorische elementen van een foto zijn een belangrijk onderdeel van een succesvolle shoot. Houd bij het samenstellen van uw foto rekening met de regel van derden en bedenk hoe u deze op uw foto kunt toepassen om een ​​sterke compositie te creëren.

Om leuke en gedenkwaardige foto’s te maken, is het belangrijk om buiten de kaders te denken. Waar valt het oog bij het kijken naar de lijst? Hoe gebruik je de witruimte in de lijst? Hoe presenteer je het object aan de kijker zodat het er zo aantrekkelijk en gunstig mogelijk uitziet? Door deze vragen te beantwoorden, kun je een goede compositie en met succes een stilleven schieten.

Sfeer en stemming

Hoe grappig het nu ook klinkt, geloof me, de kwaliteit van de gemaakte foto’s wordt beïnvloed door de sfeer en stemming. Ook geldt deze regel niet alleen voor het fotograferen van stillevens. Als je gefocust bent en geniet van het opnameproces, is succes vrijwel zeker. Bij het fotograferen van stillevens is het belangrijk om nergens te haasten.

In tegenstelling tot straatfotografie en reportagefotografie, verandert de compositie van de foto voortdurend, en het kost tijd om de scène op tijd in te kaderen, en stillevens zijn nog steeds statisch. Het maken van een stillevenfoto kan lang duren. Daarom moet men op de kleine dingen letten en goed voorbereid zijn op de shoot. Stel de belichting in, fotografeer het onderwerp en kijk goed wat er aan de hand is, pas indien nodig aan en begin met fotograferen.

Bij het fotograferen van stillevens zijn er geen excuses voor het maken van wazige en wazige foto’s, met onbeperkte tijd om scherp te stellen. Voor onderwerpfotografie is een macrolens perfect voor jou, als je dit soort optica niet hebt, kun je proberen in de macromodus te fotograferen, wat in dit geval misschien de beste optie is.

Inspiratie in de klassiekers

Houd bij het maken van je eigen stilleven rekening met belichting, compositie en ideeën, en vergeet niet om hulp en inspiratie te zoeken bij de klassiekers van het genre. Schilderachtige stillevens worden al honderden jaren gemaakt.

Door schilderen te bestuderen, kun je nadenken over vormen, tinten en kleuren. Het onderzoeken van verschillende oplossingen zal leiden tot het creëren van uw eigen unieke afbeelding op de foto.

Hoe te schieten

Zoek de juiste dag waarop u er zeker van kunt zijn dat u niet wordt afgeleid en gehaast. Bereid de componenten voor die je nodig hebt voor je stilleven, laad je camera op en stel hem in, let op de belichting en creëer hem. Als je een snelle lens hebt die artistieke achtergronden kan vervagen, kun je proberen te fotograferen met een maximaal diafragma van f/1.8.

Bedenk dat een stilleven niet alleen een compositie is van groenten, fruit en bloemen, het kan van alles zijn. Zoek een onderwerp dat je inspireert en maak een foto.

Stillevens fotograferen als levensstijl

Er is een grote vraag naar productfotografie en stillevenfotografie, zeker nu er een grote verscheidenheid aan tijdschriften, zakelijke publicaties en internetsites is. Aarzel tijdens het fotograferen niet om uw foto’s naar internet te uploaden, wat tegenwoordig de meest effectieve manier is om potentiële klanten en doelgroepen te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *