Inzicht in hoeveel schenkbelasting u mogelijk moet betalen

De schenkbelasting is een federale belasting die een limiet oplegt aan hoeveel u tijdens uw leven kunt weggeven zonder belastingplichtig te zijn. Het is belangrijk om te begrijpen hoeveel schenkbelasting u mogelijk moet betalen, zodat u dienovereenkomstig kunt plannen wanneer u een grote geldelijke of eigendomsgift wilt doen aan iemand om wie u geeft.

Het goede nieuws is dat de meeste mensen zich helemaal geen zorgen hoeven te maken over de schenkbelasting. De jaarlijkse vrijstelling van schenkbelasting voor 2023 is $ 17.000 per gever en ontvanger, wat betekent dat u tot dat bedrag kunt schenken zonder deze aan de IRS bekend te maken of belasting te betalen. Er zijn echter bepaalde soorten geschenken die als belastbaar kunnen worden beschouwd, zelfs als u de jaarlijkse uitsluitingslimiet niet overschrijdt. Voorbeelden van belastbare giften zijn:

Om te voorkomen dat u schenkbelasting moet betalen, moet u het aantal belastbare schenkingen dat u jaarlijks doet, beperken. Dit kan door gebruik te maken van de jaarlijkse uitsluiting en door in het ene jaar een grotere gift te doen en volgend jaar nog een gift te geven om de resterende jaarlijkse uitsluiting die je hebt op te gebruiken. Als u uiteindelijk alle of het grootste deel van uw levenslange vrijstelling gebruikt en schenkbelasting moet betalen, kan het tarief oplopen tot 40%.

Hoewel de schenkbelasting geen groot deel uitmaakt van het leven van de meeste mensen, zullen er sommigen zijn die zich bewust moeten zijn van hoeveel ze elk jaar kunnen weggeven. Dit komt omdat het bedrag dat u over uw levenslange vrijstelling kunt schenken, de drempel verlaagt wanneer uw nalatenschap na uw overlijden mogelijk onderworpen is aan successierechten.

Daarom is het belangrijk om samen te werken met een ervaren financieel adviseur voordat u grote schenkingen gaat doen die mogelijk onder de schenkingsrechten vallen. Ze kunnen u helpen bepalen hoeveel u elk jaar moet geven om te voorkomen dat de schenkbelasting wordt geactiveerd, en ze kunnen u ook helpen manieren te vinden om uw schenkingen te structureren om ze zo fiscaal voordelig mogelijk te maken.

Het is ook vermeldenswaard dat de huidige levenslange vrijstelling voor zowel schenkings- als successierechten in 2026 zal worden verlaagd, dus het is een goed idee om hiervan te profiteren nu het nog kan. Als u meer wilt weten over hoeveel u elk jaar kunt schenken en hoe de schenkbelasting uw planning kan beïnvloeden, kunt u vandaag nog een kennismakingsgesprek met ons team inplannen. Wij kunnen u door uw mogelijkheden loodsen en u op weg helpen met uw financiën!