Het Festival Ballet Theater

festival ballet

Het Festival Ballet Theater is een professioneel balletgezelschap dat een grote verscheidenheid aan klassieke en hedendaagse balletten uitvoert. Hun doel is om het publiek te inspireren en een koesterende omgeving voor de dansers te creëren. Ze bieden ook stimulerende educatieve outreach-programma’s voor studenten en kinderen. Deze evenementen worden gepresenteerd op verschillende locaties in de lokale gemeenschap.

Een van de meest populaire uitvoeringen is de Notenkraker. Deze vakantieklassieker bevat verschillende heerlijke toevoegingen voor een publiek van alle leeftijden. Tijdens de show van dit jaar wordt de Sugar Plum Fairy gespeeld door Anna Lisa Wilkins, die een zachte port de bras heeft en goed kan bewegen. Ze wordt vergezeld door Alex Lantz, die een Cavalier is. Beide dansers treden met grote precisie op.

Naast dit populaire vakantieballet presenteert het Festival Ballet Theater diverse andere dansconcerten. Tijdens deze optredens nodigen ze vaak topgastartiesten van andere spraakmakende gezelschappen uit. Enkele van de artiesten die met hen hebben opgetreden zijn David Hall, Michael Korshan en George Balanchine. Andere opmerkelijke artiesten zijn Kirsten Evans, Alexey Shabalin en Viktor Plotnikov.

Naast de eigen voorstellingen vindt in het Festival Ballet Theater jaarlijks een Gala of the Stars plaats. Het Gala of the Stars bevat optredens van gastartiesten van andere dansgezelschappen. Naast optreden biedt het Festival Ballet Theater de dansers ook de mogelijkheid om gecoacht te worden door professionele meesters. Veel van de afgestudeerde studenten van de Festival Balletschool zijn doorgestroomd naar het Festival Ballet.

Het is niet de eerste keer dat het Festival Ballet deze feesttraditie uitvoert. Dat doen ze al meer dan 20 jaar. Na de verhuizing van een voormalige studio naar een nieuwe locatie aan de oostkant van Providence, hebben ze een avondvullend optreden kunnen produceren. Het bevindt zich nu in het Veteran’s Memorial Auditorium.

Het Festival Ballet Theater, eind jaren tachtig opgericht door Salwa Rizkalla, heeft een grote impact gehad op de lokale gemeenschap. Oorspronkelijk genaamd het Festival Ballet van Rhode Island, werd het het sterkste regionale dansgezelschap van het land. Haar missie is het promoten en bevorderen van klassiek ballet door middel van onderwijs, outreach en uitvoering.

Naast de professionele voorstellingen biedt het Festival Ballet Theater een breed scala aan gratis en goedkope dansvoorstellingen. Dit gratis dansprogramma omvat optredens in lokale openbare en particuliere scholen, musea en bibliotheken. Door danswaardering bij jongeren te stimuleren, hoopt het Festival Ballet klassiek ballet te promoten en jonge talenten te helpen ontwikkelen.

Verschillende van de gerenommeerde choreografen die met het gezelschap hebben gewerkt, hebben nieuw werk gemaakt dat is geïnspireerd op de collectie van het RISD Museum. Deze stukken worden gecombineerd met een live uitvoering van de ruwe partituur door het Rhode Island Philharmonic Orchestra.

Het bedrijf heeft vorig jaar THE NOTECRACKER opnieuw bedacht, maar dit is de meest ambitieuze productie tot nu toe. Drie van de toonaangevende choreografen, David Hall, Nicholas Moss en Nicolo Porpora, hebben allemaal nieuw werk aan het repertoire toegevoegd. Onder de balletten die het gezelschap heeft gedaan zijn het Zwanenmeer, Giselle en Don Quichot.